Situationen i dag - en sand historie om en lærers dag i Tyskland, april 2020

Situationen i dag - en sand historie om en lærers dag i Tyskland, april 2020

Situationen i dag - en sand historie om en lærers dag i Tyskland, april 2020

3 / 4 - 2020

Hos IST hylder vi alle lærere for deres store indsats i disse dage! I tre ud af fire af de lande, hvor vi har kontorer, underviser lærerne nu hjemmefra. Klasseværelset er erstattet af en 100 % digital hverdag. Hvordan er det? Hvad er de største udfordringer? Vi har talt med tre lærere i Norge, Danmark og Tyskland, som har fortalt os om deres erfaringer. Måske kan vi lære af hinanden?

Læs om den tyske lærer Katharinas erfaringer med at være lærer i april 2020. Katharina er gymnasielærer, og som mange andre forældre arbejder hun i øjeblikket fra sit hjemmekontor, mens hun passer på sine tre sønner (9, 7 og 3 år).

Hvilke udfordringer oplever du, når det kommer til hjemmeundervisning?
Min største udfordring er at få undervisningen i gang, fordi jeg selv har tre børn derhjemme, jeg skal holde beskæftiget. Jeg er nødt til at forberede alle lektioner om aftenen, hvor jeg er træt. Det er ikke noget problem at finde undervisningsmateriale, men hvis jeg havde mere tid, ville jeg være i stand til at gøre alt lidt bedre og måske endda finde opgaver, som eleverne kan udføre online, in-teraktivt.

Hvordan er du i kontakt med dine elever?
Via e-mail. Jeg sender opgaverne med al information til forældrene, og eleverne sender opgaverne retur til mig. Der er dog andre lærere, der foretrækker at vente med at gennemgå resultaterne med klassen, til alle er tilbage. 

Føler du, at din digitale infrastruktur er tilstrækkelig?
Nej, ikke rigtigt. På vores skole er det blevet lidt bedre, fordi vi endelig har et fungerende WIFI, og fordi vi nu har gode smartboards. Men vi er langt fra up to date. De fleste af klasseværelserne har stadig de gode gamle overheadprojektorer og -tavler.

Hvad er din største bekymring i forhold til elevernes læring i denne periode?
Karaktererne. Jeg synes, det er problematisk, at regeringen siger, at intet af det, som eleverne lærer og gør hjemmefra lige nu, bør inkluderes i den endelige evaluering. Det giver ikke eleverne et ordentligt incitament til at arbejde ordentligt derhjemme, og for det andet er det ikke motiverende for os lærere at vide, at eleverne er nødt til at lave det hele igen, når Coronakrisen er forbi.

Jeg tror, at hvis vi beslutter, at eleverne skal hjemmeskoles, så skal deres arbejde også indgå i vurderingen af dem, så de kan få en fair karakter. Jeg er bekymret for at overdynge eleverne med for mange opgaver. Selvfølgelig skal de lave noget, men i disse tider synes jeg, det er lige så vigtigt, at de ikke mister deres gode humør, mens de er isoleret derhjemme. De har også brug for lidt fritid.